VINSANTO ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ

VINSANTO ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ

 


To VINSANTO της ΓΑΙΑΣ διαφέρει λίγο.


Ενώ ένα τμήμα των σταφυλιών αφυδατώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο κάτω από τον Αυγουστιάτικο Σαντορινιό ήλιο, ένα άλλο τμήμα αφυδατώνονται στην σκιά, προστατευμένο από την απευθείας ακτινοβολία του ήλιου, τεχνική που βοηθά στο να διατηρηθούν καλύτερα τα ποικιλιακά αρώματα.


Μετά από δέκα μέρες, περίπου, στον ήλιο και αφού πλέον τα σταφύλια έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από το νερό τους, τα πιέζουμε εξαντλητικά και για πολλές ώρες, μέχρι να μας αποδώσουν και την τελευταία σταγόνα του ιδιαίτερα συμπυκνωμένου και αρωματικού τους μούστου. Εκτιμούμε ότι μέχρι το στάδιο αυτό η απόδοση δεν ξεπερνά τα 80-100 lit μούστου για κάθε στρέμμα αμπελώνα…!


Στη συνέχεια ο μούστος τοποθετείται σε παλιά δρύινα βαρέλια όπου αργά, πολύ αργά, ξεκινά η αλκοολική ζύμωση. Η ζύμωση αυτή, κάτω από την επίδραση των πολλών σακχάρων και της αλκοόλης που δημιουργείται, θα σταματήσει από μόνη της, οδηγώντας έτσι στην γέννηση ενός Φυσικά Γλυκού Οίνου.


Στη συνέχεια  ο χρόνος επιβραδύνεται…


Το Vinsanto μας θα συνεχίσει να παραμένει και να παλαιώνει, μέσα στα ίδια αυτά βαρέλια που ζύμωσε, για μια τουλάχιστον 10 μακρά έτη, αποκτώντας μέσα από την αλληλουχία των εποχών, τόσο το βαθύ χρώμα μελιού που το χαρακτηρίζει όσο και τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα.


Όταν επιτέλους φτάσει η κατάλληλη στιγμή το VINSANTO της ΓΑΙΑΣ απλά θα εμφιαλωθεί χωρίς να υποστεί την παραμικρή κατεργασία ή φιλτράρισμα.


Σύνθετα & έντονα αρώματα που παραπέμπουν σε φρούτα που έχουν περάσει από τη φωτιά και έχουν καραμελοποιηθεί με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα & τα σύκα. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια. Νότες καφέ, περγαμόντου και πάλι ξερού σύκου είναι οι πλέον διακριτές. Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί ότι αν και πρόκειται για ένα πολύ γλυκό κρασί καταφέρνει να ισορροπήσει με μια καλή οξύτητα που συνεχίζει να του δίνει «νεύρο» και οινικότητα. 


Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το σπάνιο κρασί πάντα κρύο, στους 6-8°C περίπου, συνοδεύοντας ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση την μαύρη σοκολάτα ή/και τα ξερά σύκα ή απλά να συνεχίσετε να το παλαιώνετε για πολλά-πολλά ακόμα χρόνια…


 


Αγορά από το e-shop του House of Wine http://www.houseofwine.gr/how/vinsanto-by-gaia.html